pracownia Kwiatkibratki | Czekolada miejskich ogrodników
21846
single,single-post,postid-21846,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive
 

Czekolada miejskich ogrodników

kwiatkibratki / czekolada / miejscy ogrodnicy /

Czekolada miejskich ogrodników

Amerykańska pracownia cukiernicza John& Kira’s przygotowała nową linię czekolad dla miejskich ogrodników, które są robione przez… miejskich ogrodników. Czekolady dostępne są w trzech smakach: chili, rozmarynowo-pomarańczowym i miętowym.
Składniki do tych czekolad uprawiane są przez uczestników programu AUNI (The Agatston Urban Nutrition Initiative) prowadzonego przez Uniwersytet w Filadelfii, gdzie studenci uczą się zakładać i prowadzić miejskie farmy w duchu zrównoważonego żywienia. Do ich dyspozycji oprócz miejskiej farmy zostało oddane laboratorium czekolady, kuchnia i interakcyjna przestrzeń edukacyjna. Zaproszeni do projektu eksperci przeprowadzają ze studentami lekcje gotowania, zajęcia ogrodnicze oraz degustacje czekolady.

Projekt realizowany jest we współpracy z Neighborhood Foods, otwartą farmą miejską – dzięki temu w produkcji czekolad może uczestniczyć lokalna społeczność. Przybyli na farmę goście mogą pomóc w uprawie lub po prostu kupić gotowy produkt. Pięć procent prowizji ze sprzedaży trafia do wspólnej puli na rzecz rozwoju miejskich ogrodów w Filadelfii.
Źródła:
urbannutrition.org
johnandkiras.com
neighborhoodfoods.org

No Comments

Post a Comment